Burger buiten bereik

Burger buiten bereik was het gewaagde thema van onze eerste Ronde Tafel discussie. Nationaal als internationaal aantrekkelijke sprekers boden inzichten in de maatschappelijke dynamiek rondom de burger en de politiek. Niet alleen de kloof tussen burger en politiek kwam ter sprake, maar ook de complexiteit waar overheden en instituten mee te maken hebben om het vertrouwen bij de burger te behouden. 


‘Een mooie mix van inzichten en sprekers’ en interessante onderwerpen die de maatschappij dagelijks aangaan’  een greep uit de reacties na afloop van de eerste Kantar Public Ronde Tafel discussie.


 
Natasja van der Laan, CEO van Kantar Public Nederland, trapte af met een korte introductie over de waarden van Kantar Public en de internationaal sterke samenwerking waar Kantar voor staat.
 
Dat internationale karakter kreeg gelijk gestalte door de eerste spreker. Edouard Lecerf, Global Director Political & Opinion bij Kantar Public vertelde over de volatiliteit van de ratio en lage emotionele binding die inwoners van lidstaten van de EU hebben met het Europese instituut. Dit gaf een duidelijke verklaring voor de Brexit. Maar waar gaan er nog meer alarmbellen af? Belangrijker, kan de beschikbare data over de EU voorspellen welke lidstaat de volgende is die op het punt staat te vertrekken? Edouard deed een voorspelling…
 
Josse de Voogd, electoraal geograaf schakelde als tweede spreker moeiteloos van Europees macro niveau naar Nederland micro niveau over (en ook weer terug). Historische grenzen tussen regio’s zijn nog steeds sterk bepalend voor onze politieke voorkeur. Een illustratief voorbeeld ligt onder de riviergrens in Oost Brabant/Noord-Limburg, waar de SP gretig in het gat van de voormalige KVP is gesprongen. De ruimtelijke indeling geeft een goed beeld van de verschillende kloven tussen arm en rijk, hoge- en lage sociale verbondenheid, participatie en vertrouwen in de politiek aldus Josse.
 
Oplinieleider van Kantar Public, Tim de Beer, liet in zijn presentatie nog een kloof zien. Het vertrouwen tussen de Nederlandse elite en de bevolking was nog nooit zo slecht. De verwachtingen van elkaars verantwoordelijkheid liggen ver uiteen, waardoor populisme de overhand dreigt te krijgen. De uitslag van het Oekraïne referendum, de Brexit en de onrust om de vluchtelingencrisis als sluitend bewijs voor zijn these.
 
Het slotstuk kwam van Dieter Verhue, account director van Kantar Public en verantwoordelijk voor de implementatie van vernieuwende onderzoeksmethoden en de integratie van meerdere databronnen binnen onderzoek. Dieter rondde de cirkel waar Edouard aan het begin van de middag mee begonnen was. Door het meten en vergelijken van reactietijden op adjectieven met betrekking tot de Europese Unie bracht Dieter mooi in kaart dat de emotie van burgers naar de EU nog ver achter ligt op de ratio. In daadkracht schuilt een kans om voor- en tegenstanders van de EU te verenigen en in de harten te veroveren.

De intensieve en ook geslaagde middag leidde tot een interessante borrel waar de discussie tussen sprekers en genodigden volop verder ging.  Wij kijken dan ook met een tevreden gevoel terug op de eerste Ronde Tafel discussie.

U kunt hier de presentaties downloaden: